Ta hand om din kropp

Att ta hand om sin kropp är högsta mode idag. Ibland blir det dock för mycket att hinna med. Jobb, familj och träning är ett svårt pussel för de flesta att få ihop. Det hela handlar om att balansera vad man kan hinna med och inte kan hinna med. Men det är fortfarande viktigt att träna.

Hitta balansen i vardagen

En balans uppstår när det finns en jämnvikt. Alltså behövs det lite av varje, jobb, träning och familjetid. Då mår de flest som bäst. Nyckeln är att hitta plats för allting och ibland acceptera att det inte alltid blir som du har tänkt.

Stressnivå

Stressnivån minskar, det är skönt och viktigt att få fokusera på sig själv eller något annat som inte har med jobb eller andra vardagliga saker som man ska prestera inom.

Träning

Din dag ser annorlunda ut. När du väl har kommit igång med din träning kommer du känna att dina dagar blir lättare, med mer energi.

Egentid

Det är egentid. En stund att fokusera på enbart dig själv, låt tankarna vandra som du själv vill.

Vintern

Träna på vintern. Det är mörkt i Sverige under vintern och det är lätt att bli lite deppig i mörkret. Kör igång och träna, det skapar massa endorfiner som du blir glad av.

Om du skadar dig

Träna rätt

Att inte träna är det absolut säkraste sättet att skada sig, det finns faktiskt bara fördelar med att träna. Om du skulle göra dig illa på något vis, vilket ibland kan hända när man rör på sig är det bra att ha koll på vad man kan göra för att tillfriskna snabbare. För att komma tillbaka till träningen så och slippa värk och smärta under tiden är det en bra idé att ta hjälp av en sjukgymnast.

En sjukgymnast hjälper dig med förebyggande av skador och rehabilitering och se orsakerna till smärta eller skada för att på så vis gå till botten med problem som till exempel felbelastning. Är du intresserad av att besöka en smärtmottagning finns det mängder i Sverige att besöka där du garanterat kommer få tips och råd om vad du kan göra för att förebygga träningsskador och hur du ska jobba med en eventuell rehab.

Fler tips

Se till att vara I form för ändamålet

Skadefrekvensen är betydligt mycket större bland helgidrottare. Se till att hålla dig på din nivå och öka din träning succesivt. Många skador förebyggs genom att veta sina begränsningar.

Använd skyddsutrustning

Skyddsutrustning finns till för en anledning. Använd hjälm eller annan utrustning, det är bättre att använda skyddsutrustning en gång för mycket än en gång för lite.

Värm upp och stretch

Om du är uppvärmd är skaderisken betydligt mindre. Se till att värma upp och stretcha just de muskler som ska användas.

Undvik att träna om du är trött eller skadad

Trötthet och/eller smärta är två saker som ökar riskerna med träning markant. Det är oerhört viktigt att lyssna på kroppens signaler.